Outside the Huddle

Watergirl

Watergirl

Meskó Zoltán, Bálint Mátyás - Az NFL első kézből

Könyvajánló

2017. január 05. - Watergirl

Mivel a hét videója Michael Floydról szól, aki a 14-es számú mezt kapta a Patriotsnál, röviden megemlékezünk annak korábbi tulajdonosáról, aki *dobpergés* egy magyar - egészen pontosan temesvári - származású fiatalember, név szerint Meskó Zoltán. Egész pontosan Patriots-szurkolói létem Bibliáját, Meskó Az NFL első kézből című könyvét vesézgetem kicsit.
gronk_mesko_1.png

Bármennyire hihetetlen is – engem legalábbis óriási meglepetésként ért –, volt magyar származású játékosa az NFL-nek, nem is egy, és nem is akármilyen szerepet játszottak a sportág történetében. A későbbiekben talán mindegyikükre kitérek egy-egy poszt erejéig, most viszont, mielőtt elkalandoznék, Meskó Zoltán könyvét vesszük elő.mesko_konyvborito.jpg

A története néhány mondatban összefoglalható: a család megnyeri a zöldkártyalottót (érdemes utánanézni, sokat elárul a történelem azon szakaszáról), Amerikába költözik, Zoltán pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy profi futballistává váljon – ahogy többezer másik gyerek is arrafelé. Kemény munkával el is éri a célját, napjaink egyik legsikeresebb csapatának tagja lesz (naná, hogy a Patriots), játszik a Super Bowlon, kirúgják, így munkahelyet vált, majd „nyugdíjba megy”.

Véleményem szerint a könyv még akkor is kötelező olvasmány minden magyar NFL rajongónak, ha történetesen nem a New England a szívük csücske.

A hangvétel nagyon személyes, nagyon közvetlen, végtelenül emberi. Zoltán humora – amit saját bevallása szerint a karrierje alatt is megcsillogtatott néhányszor, elvégre kevesen táncoltak pucéran szenátorok előtt – és a szenvedélyesen végzett kemény munka iránti elkötelezettség süt a lapokról. Tisztelettel, mégis őszintén és szókimondón mesél a csapattársakról, edzőkről, és bepillantást enged a liga emberi és üzleti hátterébe is, valamint a special team és a rúgók titokzatos életébe.

patriots-1-popup.jpg

A profi foci olyan oldalát is az olvasó felé fordítja, amit talán szívesebben hagyunk figyelmen kívül – nekem legalábbis nem esett jól tudomásul venni, hogy ennyire minden a pénz, a sokak által csodált „futballkatonák” nagy részét hidegen hagyja a győzelem, a lojalitás pedig szinte ismeretlen fogalom…

Érdekes élmény volt képet kapni a Patriots belső működéséről, a boszorkánykonyháról. A döntések eredményét tudjuk, a filozófiával nagyjából tisztában vagyunk, de egy résztvevő szemén keresztül látni azt a rideg számítást, ami szükséges ahhoz, hogy évek óta biztos playoff résztvevők legyenek, egészen más.

mesko_3_1.jpg

Azt, hogy kegyetlenül lerángatott a piros-fehér sávos, csillagmintás felhőimről, ellensúlyozták a sportág szempontjából irreleváns, mégis szívet melengető bekezdések a feleségéről. Nőként mondhatom, mindannyian megérdemelnénk, hogy valaki ilyen feltétlen szeretettel, hálával és tisztelettel emlékezzen meg rólunk (persze, dolgozzunk is meg érte, mint Hailey).

brvlifjcuaavi6j.jpg

Összességében én nagyon élveztem a könyvet, és tényleg csak ajánlani tudom mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik az amerikai foci iránt, vagy akit érdekelnek a valóban példamutató és tanulságos (sportolói) fejlődéstörténetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://watergirl.blog.hu/api/trackback/id/tr512101297
süti beállítások módosítása