Outside the Huddle

Watergirl

Watergirl

Divatszurkolók?

Mind azok lennénk?

2017. január 04. - Watergirl

A szó jelentése adja magát: olyan embereket neveznek így, akik mindig az éppen sikeres csapatnak szurkolnak. A divatszurkoló kifejezés nagyjából minden sportnál felvetődik, de különösen az olyan, mindig változó erőviszonyokkal bíró sportágaknál, mint az amerikai foci.

Mivel én is a Patriots győztes Super Bowlja kapcsán találkoztam először a csapattal, és azóta szurkolok nekik, így sokak szerint valószínűleg én is az vagyok, de ahogy az Így kezdődött című bejegyzésemben írtam: mindenki elkezdte valamikor, valahogyan. Miért ne lehetne a ma Raiders szurkolója 10 év múlva is Raiders szurkoló?

oakland_30.jpg

Forrás: espn.com

A sportról szóló vitáknál és a felszálló ágban lévő csapatok kapcsán előszeretettel használják tehát ezt a szót, most mégis kicsit más aspektusban foglalkoznék vele. A napokban kétszer is találkoztam a megjegyzéssel (nem ellenőriztem, de gyanítom, ugyanattól a személytől), miszerint mindannyian, akik NFL-t nézünk, divatdrukkerek vagyunk, hiszen semmi kötődésünk a különböző amerikai államok/városok csapataihoz, és még csak magyar sikerek sincsenek a sportágban.

Szerény véleményem szerint ez egyszerűen marhaság.

Ha a nemzeti hagyományokból indulunk ki, a lóról való nyilazáson kívül semmilyen sporttal nem foglalkozhatnánk. (Ez sarkítás persze, de értitek.) Ha a sikereket vesszük alapul, persze ott a vízilabda, az úszás, a kézilabda, egy nyár erejéig a gurulós foci, stb. De ezekhez a sikerekhez is hosszú évek kellettek, szóval akkor nem számítok majd divatszurkolónak, ha a magyar amerikai foci válogatott (mert ilyen viszont már van!) megnyeri az első EB-t? Fizikai kötődésünk a Forma 1-es csapatokhoz, az angol football klubcsapatokhoz sincs, nekik mégis "illik" szurkolni.

Tudok olyanokról, akik több, mint 10 éve szurkolnak egy-egy NFL csapatnak, azóta, hogy első alkalommal láthattak meccset magyar kommentárral. Ismerek olyat, aki a Louie élete című rajzfilm miatt (erről még megemlékezem később) lett sajtfejű - ezt is vagy 10 éve adták utoljára. Persze, ismerősök ismerősére nem mutogatunk, így itt a saját példám: csak két évről beszélünk, de szurkolhattam volna tavaly a Panthersnek (NEM), mert játszi könnyedséggel vertek szinte mindenkit, és mert a Pats ellenben néha igen szégyenletes teljesítményt produkált.

garoppolo-leaves1.jpg

Forrás: http://boston.cbslocal.com/

Divatszurkolók mindig is voltak, most is vannak, lesznek is, ahogy olyanok is, akik szerint mindent, ami "ááámerikai" csak divatból szeret a manipulálható kisember. Ettől viszont az amerikai foci még egy komoly stratégiai háttérrel rendelkező, mindig változó, és csak nagyon ritkán unalmas játék marad, aminek élményét legnagyobb örömömre egyre több honfitárssal tudom megosztani.

 

Ui.: Megelőzendőn a sértődést: nem csak a Raidersnek, minden csapatnak vannak szezonális szurkolói, de Ők annyira zseniálisan néznek ki, hogy muszáj volt tőlük fotót választanom.

A bejegyzés trackback címe:

https://watergirl.blog.hu/api/trackback/id/tr3912098131
süti beállítások módosítása