Outside the Huddle

Watergirl

Watergirl

12th man

Okosodunk

2017. január 05. - Watergirl

NFL (nem annyira gyors) gyorstalpalónkban először önmagunkat, szurkolókat határozzuk meg. A focis szleng szó szerint és átvitt értelemben is legemberibb kifejezésével kezdünk: ki is az a 12th man?

12thmanadded.png

„NFL-Én” szótáram, vagyis a Bowl.hu szerint, kicsit professzionálisabban:

„az igazán fanatikus és lojális szurkolótáborok elnevezése, az NFL-ben a Seattle, az NCAA-ben a Texas A&M védette le ezt a nevet”.

Bevallom, a levédetés nekem is újdonság, több helyen, több csapattal, illetve szurkolótáborral kapcsolatban is hallottam már a kifejezést. A pályán csapatonként egyszerre 11 ember van fent, a 12. pedig a lelátón ül, akár több tízezer drukker személyében.

A holnapi kisokosban a kézzelfogható, taktikai hasznára is kitérek, mára a pszichológiai háttér marad, természetesen Patriots-példával érvelve.

A New England egyik nagy – ha nem a legnagyobb – mumusa a Denver. A csapat és a város. A Patriots ott idegenben mindössze 10-szer tudott győzni, 25-ször kikapott, hazai pályán viszont 12-szer győzött és „csak” 5-ször veszített ellenük. Persze, ez soktényezős eredmény, de érdemes megnézni az 50. Super Bowl nyitóünnepségét, és meghallgatni a többségben denveri szurkolók reakcióját, mikor Tom Brady megérkezik (vendégként, korábbi Super Bowl MVP-ként volt jelen):

Ez nem Denver, épp csak többségben vannak a Broncos szurkolói. Ez egy stadionban, ahol teljesíteni kell, ahol koncentrálni kell, ahol egy csapatot kell győzelemre vezetni, és ahol sokszor ennyi a pfujoló hang, vajon milyen hatással lehet a vendégjátékosra?

Ugyanakkor milyen érzés lehet, ha nagyjából 60 ezer ember kezd ujjongani és szívből szurkolni Foxboróban, mikor pályára lép?

Fontosak vagyunk. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://watergirl.blog.hu/api/trackback/id/tr5212102205
süti beállítások módosítása